lunes, 7 de julio de 2008

Memoriu referitor la apostazia Mitropolitului Nicolae Corneanu


Memoriu referitor la apostazia Mitropolitului Nicolae Corneanu si a Episcopului Sofronie Drincec
02/07/2008 19:09:28
destinatar: Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
25 de Asociatii ale Laicatului Ortodox Roman au alcatuit un memoriu privind tulburarile pe care Mitropolitul Nicolae Corneanu si Episcopul Sofronie Drincec le-au provocat in ultima vreme in viata Bisericii Ortodoxe Romane. Acest memoriu a fost depus astazi 2 iulie 2008 la cancelaria Sfantului Sinod al BOR.
Semnatarii apreciaza ca actele celor doi ierarhi romani sunt sustinute de alte confesiuni si chiar de cei care sistematic s-au manifestat polemic si batjocoritor la adresa Bisericii, deoarece acestea pot provoca dezbinari in cadrul Ortodoxiei, atat la nivelul intern al BOR, cat si la nivelul relatiilor acesteia cu celelalte Bisericii Ortodoxe.
Actele celor doi ierarhi romani sunt puse in legatura cu strategiile prin care comunistii urmareau destabilizarea Bisericii. Nu intamplator, se arata in memoriu, Nicolae al Banatului este un fost agent comunist strecurat in Biserica, un om care si-a dedicat cea mai mare parte a vietii subminarii activitatii BOR. De asemenea din memoriu rezulta ca la aceasta ora se desfasoara o sustinuta campanie de intimidare a ierarhilor BOR pentru a nu-i caterisi pe cei doi ierarhi aflati in culpa, campanie in care romano-catolicii si greco-catolicii joaca un rol principal.
Avand in vedere toate acestea, Asociatiile Laicatului Ortodox Roman considera intruziunea in treburile interne ale Bisericii Ortodoxe Romane venita din partea catolicilor in scopul realizarii prin forta a unei uniri sacramentale, prin eludarea dialogului teologic, un mijloc necinstit si nepermis la nivelul la care a ajuns dialogul ecumenic in zilele noastre. Semnatari memoriului afirma ca in cazul constatarii faptului ca strategiile de intimidare au impiedicat Sfantul Sinod al BOR sa aplice canoanele Bisericii in judecarea celor doi ierarhi aflati in dubla culpa teologica si disciplinara, vor "cere cu staruinta tuturor Bisericilor Ortodoxe sa intrerupa dialogul cu Biserica Romano-Catolica, pana cand aceasta nu va renunta la miscarile din culise, sustinute de servicii si societati secrete, la mijloacele de corupere sau intimidare a ierarhilor ortodocsi.
Pana la momentul de fata mai multe zeci de manastiri si parohii si-au manifestat dorinta de a sprijini Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in pazirea invataturii de credinta a Bisericii prin semnarea acestui memoriu.
Referitor la adeziunea spontana a manastirilor si parohiilor din Romania la acest memoriu, Cristian Constantinescu reprezentantul Federatiei Asociatiilor Laicatului Ortodox a declarat ca: "aceasta poate fi privita ca un fenomen firesc in Biserica Ortodoxa, in care cu totii - laicat preoti si monahi - nu sunt decat madulare ale aceluiasi trup - Trupul lui Hristos. Aceasta solidaritate spontana si de o anvergura unica in istoria Bisericii Ortodoxe Romane din ultimii 50 de ani ne confirma faptul ca, intr-adevar, apostazia celor doi ierarhi romani si impunerea prin amenintari si teroare psihologica a acestui comportament ca norma canonica pune in mare pericol viata si integritatea Bisericii. Poate ca nici in timpul celei mai aspre prigoane comuniste Biserica Ortodoxa Romana nu a fost atat de greu incercata ca astazi. Credem ca toate adeziunile pe care le vom strange pana la data inceperii Sinodului BOR vor fi marturie a faptului ca poporul drept credincios roman este gata astazi ca si in trecut sa-si apere credinta pentru care s-au jerfit inca din primele secole ale crestinismului stramosii nostri.
Manastirile, parohiile, asociatiile sau listele cu mireni care vor subscrie la memoriul Memoriu referitor la apostazia Mitropolitului Nicolae Corneanu si a Episcopului Sofronie Drincec vor trebui sa trimita adeziunile pe fax la numarul 021 331 7026.
Adeziunile vor contine, numele organizatiei, parohiei sau manastirii, numele si calitatea reprezentantului ei, stampila si semnatura olografa a reprezentanului acesteia.

No hay comentarios: