sábado, 17 de enero de 2009

Dumnica 29-a dupa Rusalli

Iubiti credinciosi,

Toti oamenii sint datori a multumi lui Dumnezeu, ziua si noaptea pentru toate cele bune si cele rele pe care le primesc de la El. Ca cel ce nu multumeste supara pe Dumnezeu si in loc de bune va primi cele rele, adica boala, paguba, tulburare si osinda vesnica. Ati auzit de pedeapsa lui Dumnezeu asupra evreilor nemultumiti din legea veche. Ati auzit si de pedeapsa cumplita asupra tilharului nepocait din istorioara de mai sus. Ati auzit si de nemultumirea si lipsa de recunostinta a celor noua leprosi din Evanghelia de azi. Toti zece se rugau si strigau la Fiul lui Dumnezeu sa se milostiveasca si sa-i vindece. Dar dupa ce s-au vindecat, numai unul s-a intors la Hristos si cazindu-I in genunchi, I-a multumit cu lacrimi. De aceea si Domnul a zis: Oare nu zece s-au vindecat? Dar cei noua unde sint? Nu s-au gindit sa se intoarca si sa dea slava lui Dumnezeu, decit numai acesta care este de alt neam? Apoi, i-a zis celui vindecat: Scoala-te si du-te; credinta ta te-a mintuit! (Luca 17, 17-19).

Vedeti ca cel ce multumeste se si mintuieste, caci are credinta in Dumnezeu? Iar cel nerecunoscator, este departe de Dumnezeu, pentru ca este nepocait, adica zace in pacate. De aceea de va muri in aceasta stare, unul ca acela se va osindi in iad.

Acum sa ne intrebam fiecare: Oare noi multumim zilnic si in fiecare ceas lui Dumnezeu pentru binefacerile primite? Sau uitam de aceasta mare porunca? Caci si Sfintul Apostol Pavel ne porunceste, zicind: Pentru toate multumiti (I Tesaloniceni 5, 18; Efeseni 5, 20). Stim ca multi cirtesc in inimile lor si zic la necaz: "Pentru ce sa multumesc lui Dumnezeu, ca iata sint bolnav, nu s-a implinit cererea, sotul este rau, copilul n-a reusit?" Dar sa te intreb in numele lui Dumnezeu: Oare cind erau sanatosi si tineri si aveau de toate si toti ii cinsteau, atunci multumeau lui Dumnezeu? Atunci veneau regulat la biserica, se spovedeau, posteau si se impartaseau cu Preacuratele Taine? Sau erau tot asa de nepasatori, si putin credinciosi ca acum?

Daca n-ai reusit azi, vei reusi sigur miine. Numai sa nu ceri cele ce nu-ti sint de folos. Daca esti bolnav azi, de ce cirtesti? Dar n-ai fost sanatos toata viata si ai uitat sa multumesti Ziditorului tau? Daca ai pierdut ceva sau nu ti s-a implinit cererea, de ce te superi si minii pe Dumnezeu? Nu cumva ceri lui Dumnezeu numai cele materiale si trecatoare si uiti sa ceri cele vesnice si mintuitoare? Poate de aceea nu ti-a implinit Domnul cererea, caci Dumnezeu pe cele materiale ti le da de la sine daca vei cauta mai intii imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui (Matei 6, 33).
Aici credinciosii nostri fac o mare greseala, ca cer de la Dumnezeu mai intii lucruri pamintesti si abia la urma cer iertarea pacatelor, care ne asigura fericirea si mintuirea sufletului, iar Dumnezeu, dimpotriva, ne porunceste sa cautam mai intii Imparatia Cerului, adica biserica, rugaciunea, pocainta, impacarea cu toti, postul, smerenia si Sfinta Impartasanie, si numai la urma sa cerem si cele pamintesti: sanatate, reusita in viata, casnicie, copii, ajutor in toate, pe care ni le promite sa ni le dea gratuit, chiar daca nu le cerem.

Cum trebuie sa multumim lui Dumnezeu? In toate zilele si in fiecare ceas si clipa sa zicem in casa, la biserica, pe cale si oriunde aceasta scurta rugaciune: "Slava lui Dumnezeu pentru toate!" Daca nu ni se implineste cererea, noi sa-i multumim Mintuitorului pentru tot ce ne-a dat in viata: pentru sanatate, pentru minte, pentru cei doi ochi, pentru piinea zilnica, pentru servici, pentru copii, pentru preotii care ne pastoresc, pentru Sfinta Cruce cu care biruim pe diavoli, si mai ales pentru Evanghelie si pentru ca sintem fii ai Bisericii Ortodoxe. Oare citi, alaturi de noi, sint orfani, bolnavi fara leac, flaminzi, amagiti de secte si robiti de patimi, iar noi avem de toate si nu multumim cit trebuie?

Cea mai inalta rugaciune de multumire pe pamint este Sfinta Liturghie. De aceea se mai numeste si jertfa euharistica, adica jertfa de lauda si de multumire. Sintem datori ca in fiecare sarbatoare si mai ales Duminica sa ascultam slujba Sfintei Liturghii si sa multumim lui Dumnezeu pentru toate cite ne-a dat in viata si in timpul saptaminii care a trecut! Sa traim multumind, iar nu cirtind. Sa ne multumim cu tot ce ne da Dumnezeu si sa zicem ca nu sintem vrednici de cit ne da. De vom face asa vom primi mai multe daruri de la El si sufletul ne va fi in pace, iar dincolo cu ingerii in veci Il vom slavi. Amin.

No hay comentarios: