Mii de pelerini sunt prezenti in aceste zile sa cinsteasca moastele Sfintei Parascheva. Peste doua saptamani, mii de pelerini vor ajunge si la Sfantul Dumitru Basarabov, sarbatorit pe 27 octombrie.
Pentru unele persoane lucrurile se complica in momentul in care e vorba de stat la rand ore intregi si cauta sa evite randul. Si cum sfintele moastele nu pot fi date "prin spate", asa cum se dadeau multe lucruri in trecut in Romania, sar peste rand.
Asa se face ca sunt persoane carora li se pare nefiresc sa stea la rand impreuna cu alti crestini pentru a cinsti sfintele moaste, atat timp cat ele sunt prezente in biserica spre inchinare in tot timpul anului. Si ce fac? Vin fie cu cateva zile inainte de a fi scose in procesiune din biserica sau dupa ce ziua de praznuire a sfantului a trecut. Nu-i rau, dar raman lipsite de bucuria celor din multime.
Vom intalni si persoane care vin sa-si lase rand si sa-ti ceara numarul de telefon ca sa le anunti cand esti foarte aproape de racla cu sfintele moaste.
Nu este exclus sa te trezesti, in apropiere de racla, cu o persoana care nu te-a insotit deloc. Daca o vei intreba de ce nu sta si ea la rand, iti va raspunde prin tertipuri ieftine: "Cum, nu m-ati vazut cand am iesit? Am fost sa iau ceva de mancare". E totusi tipul de persoana care nu indrazneste sa se aseze printre primele persoane care urmeaza sa cinsteasca sfintele moaste.
Vor fi si persoane carora "le-a trecut randul". Acestea vin fara nicio retinere in fata si spun ca nu se cade sa mai stea inca o data la rand. Tipul acesta de persoana tine de mana rudele si cunoscutii celor ce au in grija ordinea si paza. Sunt persoane neobisnuite cu randul si intra in fata.
Vom intalni si politicianul, persoana care uzand de pozitie, ocoleste randul. Dar nu-i ocoleste pe cei care filmeaza si fotografiaza. Doreste sa ne arate ca este si evlavioasa.
Si multe alte tipuri de persoane de acest gen vor putea fi intalnite. Toate acestea insa, ar trebui sa stie ca in Impartia Cerurilor nu vom fi cateva persoane, ci o multime. Iar neinrudirea cu multimea din aceasta lume, inseamna lipsa vieturii impreuna cu ea in lumea vesnica.
Dar exista si persoane cu buna credinta, care vin cu bucurie sa-L intalneasca pe Dumnezeu prin sfintele moaste. Au cunoscut cata binefacerea aduce aceasta intalnire si nu vor sa se desparta niciodata de ea. Au devenit "casnici", "de-ai lui Dumnezeu". Iar ca sa intelegeti ce inseamna un astfel de om, voi reda marturia mitropolitului Antonie de Suroj, care, ajuns la Lavra Sfantului Serghie de Radonej si sosind vremea pranzului, a inceput sa-si caute un loc. Unul dintre monahi vazand cautarea Inaltpreasfintitului, i-a spus sa se aseze unde ii place. Mitropolitul i-a raspuns ca nu se poate aseza pe un loc strain. Atunci monahul, privindu-l cu mirare si durere i-a grait: "Inaltpreasfintite, aici nu sunt straini, aici sunt doar de-ai nostri".
Luati chipul celui din urma si veti trai lumea in bucurie.
No hay comentarios:
Publicar un comentario